tisdag 13 december 2011

Anatomi och könsroller

Veckans Vecka 6 handlar om manligt och kvinnligt. Det gör det här inlägget också.

I dagens debattklimat finns i princip två förklaringar till könsroller: De som är mot iden om könsroller hänvisar till sociala strukturer. De som är för hänvisar till skillnader i miljön för tusentals år sedan. Men ganska få tycks leta efter kroppsliga skillnader här och nu som en anledning till de båda könens olika villkor. Det är vad jag har tänkt skriva om här. Jag tror att dessa skillnader skulle behöva belysas bättre, eftersom likhetsfeminismen så länge har ignorerat dem. Lika prestation, lika rätt har varit likhetsfeminismens princip. Med denna princip har den nått stora framgångar. Så stora, att det i princip inte finns något område kvar där män och kvinnor kan prestera lika där de fortfarande inte har samma rättigheter. Åtminstone inte på det officiella planet. Om likhetsfeminismen förnekar kroppsliga skillnader motarbetar den sitt syfte, att skapa så likvärdiga villkor som möjligt mellan könen. Om den erkänner kroppsliga skillnader så öppnar den för särbehandling på grund av kön, vilket är mot likhetsfeminismens principer. Så man har bara låtit frågan vara, i stort sett. Det finns med andra stora teoretiska och praktiska luckor i jämställdhetsarbetet på dessa ”naturligt ojämställda” områden där män och kvinnor är kvalitativt olika.

Ett av dessa naturligt ojämlika områden är reproduktion. Män kan inte få ett barn bara genom att gå till krogen och ligga med många nog, å andra sidan kan de, om de har normalt mycket tur, få barn utan att riskera att dö i havandeskapsförgiftning (ovanligt, men det händer) eller få bestående men av graviditet och förlossning (mer eller mindre vanligt). Män kan inte göra abort om de vill, men är å andra sidan garanterade att slippa gå igenom aborter rent fysiskt. Och så vidare. Ett annat naturligt ojämlikt område är arbete: Även om män och kvinnor har exakt samma formella rättigheter på arbetsmarknaden så har unga friska män i praktiken mer att välja på än unga friska kvinnor, eftersom det fortfarande finns en del jobb där fysisk styrka är en stor fördel (om någon undrar varför pojkar anstränger sig mindre i skolan än flickor så kan det bero på det, att det fortfarande finns fler hyfsade jobb för lågutbildade män än för lågutbildade kvinnor, av både traditionella och anatomiska skäl).

Men nu skulle det ju handla om sex. Vårt samhälle föreskriver olika sexuella roller för individer med olika kön. Dessa sexuella könsroller har Tanja Suhinina redan beskrivit på ett föredömligt sätt här. Så i stället för att upprepa vad hon har sagt, tänker jag förklara varför jag tror att dessa roller beror på kvinnans och mannens olika anatomi.

Mannen har ingen klitoris. Kvinnan har ingen penis. Detta innebär att det krävs olika metoder för att förse en man respektive en kvinna med intensiv sexuell stimulans. Åtminstone för dem som inte har så avancerat sex att de kan använda sig av mer otippade kroppsdelar. Även om det finns många sätt för män att söka sensuella nöjen, så är det mest traditionella, och antagligen fortfarande det vanligaste, penis-vaginalt samlag. För detta behöver mannen i grunden, på det rent sensuella planet, en kvinna som ger honom tillgång till sin fitta. Så på det rent sensuella planet är det viktigare för en man att hans älskarinna har en fitta och att hon upplåter den, än exakt vad hon gör med den. Atminstone så länge som de sysslar med den typen av sex.

En man har inte någon motsvarande enkel väg att erbjuda en kvinna en hög sensuell upplevelse bara genom att upplåta någon del av sin kropp åt henne. Medan en man tekniskt sett kan få sexuell tillfredsställelse ifrån en fysiskt sett helt passiv kvinna, har en passiv man inget att erbjuda en kvinna som söker klitorisbaserad sexuell tillfredsställelse. (Ifall kvinnan hade varit en inverterad version av mannen och fått orgasm av vaginala samlag på samma enkla sätt som männen, såsom freudianerna ville tro, skulle det heterosexuella samlivet ha varit betydligt mindre komplicerat och haft betydligt bättre förutsättningar att bli jämställt.) Vad har då män att erbjuda kvinnor? Service. Klitoris kräver aktiv beröring med något spetsigt som fingrar eller tunga för att stimuleras. Och i gengäld är den en ganska lättstimulerad punkt. Medan många män skulle se smekningar eller en avrunkning av kuken som något ooptimalt jämfört med ett samlag, så tycker många kvinnor att smekningar är det bästa som deras klitoris kan utsättas för. Så på det rent sensuella planet har den kvinnliga anatomin en del att vinna på att passivt låta sig tillfredsställas av en man. Och den manliga anatomin har en del att vinna på att vara aktiv genom penetrationssex.

Ovanstående påstående är i sig rätt självklara och behandlar bara det allra mest grundläggande. Men i förlängningen bekräftar de flera kontroversiella idéer. Till exempel tesen om den promiskuöse mannen. Och den förklarar varför män köper betydligt mer sex än kvinnor. Eftersom de flesta män på det rent sensuella planet kan få sexuell tillfredsställelse av en mer eller mindre passiv kvinna, så innebär det att de kan få ut något även av mindre perfekta knull, på det sensuella planet. Sex är visserligen betydligt mer än det sensuella. Men om de andra delarna, till exempel relationen till partnern, partnerns utseende, beteende eller upplevelse inte är riktigt som mannen i fråga önskar, kan han, om han är det minsta lilla benägen till självbedrägeri på det sexuella planet, blunda och tänka på något annat under tiden. Den rent fysiska känslan blir ändå densamma. En kvinna kan däremot inte blunda och tänka på något bättre medan någon överförfriskad halvklant smeker henne. För att en man ska kunna erbjuda henne smekningar av acceptabel kvalitet så krävs det att han i någon mån förstår henne. Antingen hon ger honom order eller han bestämmer sig för vad hon vill, så räcker det inte att han är man, utan han måste i någon mån begripa vad hon önskar sig. Gör han inte det, varseblir hon det genom sina känsligaste delar. Hur benägen till självbedrägeri hon än är i övrigt, kan hon inte blunda och föreställa sig att hon är med någon som passar henne bättre.

Därmed inte sagt att sex måste vara sämre för kvinnor än för män. Män och kvinnor går in i det sexuella med olika anatomiska förutsättningar. I vissa fall blir det bättre för män i genomsnitt, till exempel vid betalsex och tillfälliga förbindelser. Inom en fast relation blir det kanske bättre för kvinnor i genomsnitt, det är svårare att avgöra eftersom det finns många andra skäl att ingå fasta relationer. Hur som helst är det svårt att få någonting exakt jämlikt när det bygger på olika förutsättningar. Kanske är det inte heller viktigt. Det viktiga är att alla, både män och kvinnor, är nöjda med den roll som de har tagit på sig. De traditionella sexuella könsrollerna, där mannen ser till att kvinnan är tillfredsställd och tar sin tillfredsställelse på köpet, är ett sätt att göra alla någorlunda nöjda. Inte nödvändigtvis det bästa. Inte heller det optimala för alla individer. Det är möjligt att en bättre kompromiss mellan mäns och kvinnors olika anatomi kan uppnås. Men då behöver man bygga vidare på uppfattningen att män och kvinnor bör få ut ungefär samma nöje av sex på det sensuella planet, hellre än på uppfattningen att de bör vara lika aktiva med att tillfredsställa sin partner.

2 kommentarer:

  1. Bra synpunkter! :)

    En liten synpunkt bara; när du säger att "Ifall kvinnan hade varit en inverterad version av mannen och fått orgasm av vaginala samlag på samma enkla sätt som männen(...)" så tycker jag att du generalliserar lite väl mycket. Jag håller definitivt med om att stimulans av klitoris är den vanligaste (och skönaste) vägen till kvinnans orgasm, men många kvinnor kan faktiskt få orgasm enbart av vaginal stimulans. My self included.

    SvaraRadera
  2. Tack! :)

    Nej, jag var kanske lite otydlig där. Min avsikt är inte alls att förneka de vaginala orgasmernas existens eller ens deras vanlighet. Jag menar bara att kvinnor inte brukar få orgasm av penetrationssex på samma enkla och nästan automatiska sätt som män. Men jag har förstås inget emot att bli överbevisad på den punkten. Finns det kvinnor som kan ta sig en orgasm genom penerationssex på samma sätt som män så skulle jag gärna vilja veta mer om det.

    SvaraRadera