måndag 5 december 2011

Om vindkraft

Den vanligaste anledningen till att vara för vindkraft är med stor sannolikhet att man bor i en stad och aldrig kommer att störas av vindkraftverkens utseende eller ljud eftersom de kommer att placeras utom synhåll för en själv. En annan anledning att vara för vindkraft är att man äger mark på landsbygden och alltså skulle kunna tjäna pengar på vindkraft. Och den främsta anledningen att verkligen vara mot vindkraft är antagligen att man bor på landsbygden men inte äger mark. Det vill säga att man löper risk att störas av vindkraftverk utan att ha möjlighet att tjäna pengar på dem.

Folk som bor i städer förstår antagligen inte varför folk på landsbygden klagar så mycket på vindkraften. Landskapet är ju i stort sett detsamma även med en gråvit snurra med röda blinkande lampor där. Och vindkraftverk låter betydligt mindre än mycket annat. Någon hävdade att 500 meter ifrån ett vindkraftverk låter det inte mer än ett kylskåp (när min syster flyttade in i en etta och klagade på att kylskåpet lät hela tiden så tröstade jag henne följaktligen med att det inte lät mycket värre än ett vindkraftverk). Stadsborna har säkert rätt. Det låter mycket i en stad. Inte så att man får ont i öronen, men det är aldrig riktigt tyst. Och de flesta stadsbor, den majoritet som inte bor i vykortlika stadskärnor, kan bara drömma om att bo i en omgivning med bara vackra saker. I tätbebyggda områden har omgivningen behövt anpassas efter så mycket mer än de mänskliga sinnena.

Landsbygden behöver däremot inte anpassas så mycket efter de mänskliga sinnena. Åtminstone på sina ställen så är den vacker i sig själv. Och hälsosam och avstressande. Vilket innebär att landsbygdsbor kan tycka att de har det bra även om de konsumerar mindre än stadsbor. Stadsbor klagar inte över några 40 decibel, för de har vant sig att hantera en suboptimal livsmiljö genom konsumtion. De åker på semester för att koppla av. De äger ett sommarhus för att komma bort ifrån staden (hur många landsbygdsbor äger en liten lägenhet i en stad för att komma bort ifrån landsbygden på helgerna?). De behöver unna sig lite vardagslyx för att de jobbar så hårt. De behöver förnya sina hem. Kanske ett utespa som värms med el året om? Givetvis generaliserar jag en hel del. Det finns stadsbor med andra intressen än konsumtion. Det finns gott om landsbygdsbor som inte kan komma på något bättre att göra än att byta ut köket (furu är så 90-tal) för hundratusen spänn. Men jag tror att det är ganska svårt att vara antikonsumtionist i staden utan att känna sig fattig. I en stad har man mycket lite makt över sin fysiska omgivning annat än genom konsumtion. I en stad finns mycket lite att ägna sig åt förutom att konsumera varor och tjänster. På landsbygden kan man däremot plocka bär, måla hus med rödfärg, odla mat och prydnadsväxter, bygga skjul, hugga ved och så vidare. Det är inte många som väljer denna typ av livsstil. Antagligen skulle den inte passa alla. Men jag tror att betydligt fler än nu skulle kunna vara beredda att anta en mer resurssnål livsstil i utbyte mot landsbygdens lugn, skönhet och självbestämmande, om det blev ett socialt accepterat alternativ.

Några vindkraftverk kanske inte gör någon avgörande skillnad för de flesta. Men de är ett steg i fel riktning. Det blir lite fulare och bullrigare. Det vill säga lite otrevligare att vara ute och odla grönsaker eller hugga ved. Så relativt sett blir det lite trevligare att sitta inne och bläddra i postorderkataloger och drömma sig bort. Lite trevligare att vara på jobbet och tjäna mycket pengar så att man kan åka till Thailand eller köpa ett nytt bubbelbadkar än att vara i trädgården och gräva. Planerna för utbyggnad av den landbaserade vindkraften är ett bevis för att de styrande (och antagligen många fler) inte kan se något alternativ till en utveckling där alla lever i en lite halvkass miljö och konsumerar energikrävande varor och tjänster som kompensation. Om Sverige fylls av vindkraftverk, kommer möjligheten att inte konsumera annat än det nödvändigaste, vackra landskapsvyer och tystnad bli än mindre än vad den redan är.

Länk till DN: http://www.dn.se/ekonomi/farre-vindkraftverk-ska-stoppas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar