torsdag 8 december 2011

Bok eller konstinstallation?

Jag lånade hem en bok ifrån biblioteket igår: Nextopia av Micael Dahlén. Professor Micael Dahlén.

Tanken som Nextopia bygger på är inte så dum: I vårt samhälle så ska vi ständigt på nästa grej. Vi fokuserar inte på det vi har, utan på nästa pryl vi ska skaffa oss, nästa roliga grej vi ska göra eller nästa jobb vi ska skaffa oss. Jovisst, folk är otåliga och känner mer än de tänker. Men det bara en tanke. Ska en bok bara bygga på en enda tanke? Vore inte en tidningsartikel eller ett blogginlägg ett mer passande format?

Nej, antagligen inte, för en bok är inte vad det var. Förr var en facklitterär bok en samling nedskrivna idéer med viss inbördes relation, eventuellt stödda av väl valda fakta. Man läste sida efter sida och lärde sig någonting nytt ju längre man kom i boken. Dahléns bok är mer av en konstinstallation. Han har en idé och har hittat på olika sätt att illustrera den idén. På sida efter sida kommer en ny illustration av hans idé. En illustration som än en gång, på ett annat sätt, ska illustrera känslan av Nextopia. Främst i form av text, men också i form av bilder och bokens rosa-mönstrade lay-out. Dahlén hade lika gärna kunnat ha gjort en konstutställning: Välkommen till Nextopia, kunde det ha stått över utställningslokalen, sen kunde han ha satt en I-phone i en glasmonter och förklarat med en text bredvid hur åtråvärd den blev eftersom folk inte kunde få den än, och så vidare. Och så några storstilade textmassor om att forskning faktiskt visar att de som är glada och nöjda får det bättre. Och en porrbild av ett uppförstorat rövhål med en förklarande text om att folk vill testa det andra hålet eftersom de förutsätter att allt de inte har provat är jättespännande.

Till skillnad från mycket konst idag så hade det kunnat bli riktigt bra. Dahlén utvecklar inte sin idé, utan illustrerar den, så som sig bör inom konsten. Och till skillnad från mycket annan konst har han åtminstone en idé att väcka känslor utifrån. En stor del av all konst går ju ut på att väcka känslor utan att ha mer än en mycket vag idé om vad man vill visa. Åtminstone den konst som blir omtalad. Och varför inte lansera konst i bokformat? Då får ju fler se den. Synd bara om konst i bokformat ska konkurrera ut böcker i bokformat.

2 kommentarer:

  1. Tror du inte professor Dahlén skrev sin bok för att öka förväntningarna kring den? Trots allt har folk i gemen större förväntningar på en bok de tänker läsa än en artikel de tänker läsa. Det hör liksom till bokkonceptet. Och om hans teorier är korrekta så är ju de högre förväntningarna mer värda än det eventuella högre värde en bok har. Så även om boken faktiskt inte är bättre än en artikel så har han ändå skapat ett mervärde bara genom att skapa merförväntningar.

    SvaraRadera
  2. Jo, det stämmer förstås. Eftersom folk alltid är ute efter nästa grej så kommer de mest att ögna igenom boken i väntan på nästa bok de ska läsa. Något sådant skrev han till och med uttryckligen någonstans i boken. Det gäller att skruva upp förväntningarna med ett storslaget koncept och en storslagen titel, sen är resten mest utfyllnad. Han är inte dum precis, den där Dahlén.

    SvaraRadera