söndag 4 december 2011

Kroppen i offentlig och privat versionInspirerad av Tanja Suhininas bloggutmaning Vecka 6 http://vecka6.blogspot.com/, tar jag mig an det föreslagna ämnet "fräscht och äckligt".

Jag tror att det vackra är det som vi kan få till att betyda någonting. Medan det fula är det som misslyckas med att vara vackert, någonting tråkigt, som har försökt men inte nått ända fram, är det äckliga det som helt faller utanför ramen för vad vi uppfattar som meningsfullt. Därmed är det det äckliga och inte det fula som väcker lika starka känslor som det vackra. Medan det vackra är det som vi kan få till att betyda någonting, är det äckliga det som betyder absolut ingenting. Det utgör ingen form av tecken eller koncept, bara naken realitet. Och det är obehagligt att se världen utan att kunna tolka den. Så det obegripliga, okategoriserbara blir frånstötande.

På det offentliga planet tillhör våra nakna kroppars exakta utseende det obegripliga och okategoriserbara. Hur de ser ut har ganska lite med våra sociala roller och intentioner att göra. Vem som har fläskvalkar på magen eller blonda hårstrån på ryggen är inte väsentligt på ett affärsmöte eller under en politisk diskussion. Så vi täcker över dem för att kunna koncentrera oss på det väsentliga. I offentligheten har nakna kroppar bara betydelse i den mån de framstår i helt standardiserad form. Det finns en naken, eller nästan naken kropp som utgör (den unga) kvinnans, och i viss mån mannens, idé. Allt utöver detta blir meningslöst, eller med andra ord äckligt, på det offentliga planet. Kroppar får visas offentligt i den mån de stämmer med kvinnans, eller mannens idé. (Den senare är inte lika utvecklad och därför finns en norm om att män bör vara mer påklädda oavsett hur de ser ut.)

Det som händer när man lär känna en person på ett sexuellt plan är att man börjar lägga betydelse i den personens specifika utseende. Ens partners kropp är inte en biologisk enhet som råkar se ut på ett visst sätt, utan en symbol för den personen. Och då blir inte den personens kropp äcklig, utan meningsbärande, det vill säga vacker på ett eller annat sätt. Det är förstås lättare att skapa mening utifrån en kropp som är lik de offentliga skönhetsidealen än en som avviker stort ifrån dem. Men det senare tycks fungera för dem som är motiverade, till exempel de som inte själva är unga och bildsköna, vilket får mig att hoppas att jag själv också kommer att kunna göra det om jag får leva så länge.

När man har sex med någon som man inte känner så fungerar det inte på samma sätt. En kväll på krogen är ganska lite tid för att vänja sig vid någons utseende. Så då kommer man att leta efter en partner enligt den offentliga bilden av hur en människokropp bör se ut, eller möjligtvis efter någon specifik, personlig fetisch. Och då måste alla sträva efter att likna ett offentligt skönhetsideal i så hög grad som möjligt, även i naket tillstånd. Eller åtminstone så bör man flytta betraktaren fokus från ens kropps faktiska utseende till att man har uppfyllt en slags checklista för sexighet eller fräschhet: Rakad fitta, färgat eller åtminstone välvårdat huvudhår, ett slätt pudrat ansikte med svart runt ögonen och målade läppar, push-up-behå som gör brösten så runda att de ser opererade ut, och så vidare med vissa variationer. Det finns antagligen något motsvarande, men mindre uttalat, för män också, men det är inte lika synligt. Om alla kvinnor som ser någorlunda hyfsade ut antar ovanstående attribut, så kan män som ser dem välja att fixera sig på de konstgjorda attributen i stället för kvinnornas egentliga, fysiska kroppar. Utan dessa artificiella fixpunkter så blir man verkligt naken. Det vill säga opassande klädd för offentligheten. Och tillfälliga knull sker inte inom ramen för en privat relation, utan i ett undanskymt hörn av offentligheten.

PS.Jag tycker förresten att det flashbackmässiga ”En fräsch brud” är ett vidrigt uttryck. Det antyder att det finns ett minimum av kroppsvård som alla kvinnor måste underkasta sig. Upp till denna nivå ska de inte raka sig och noppa sig och måla sig för att bli vackra, utan bara för att alls kunna kvalificera sig för en plats bland de kvinnor som alls räknas. Det gör om kroppsvård från en potentiellt kreativ syssla till en monoton plikt som alla måste underkasta sig, som städning typ.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar