tisdag 20 mars 2012

Sociala medier polariserar mänskligheten


Har samhällsdebatten blivit mer polariserad under de senaste åren? I så fall trot jag att  sociala medier typ Facebook och Twitter har med saken att göra. Om man tidigare pratade med sina vänner en och en, eller i mindre grupper, så kunde åsikter som föll lite utanför ramen leda till diskussion och vidareutveckling. Förutom personliga band kunde politiska och ideologiska organisationer föra människor samman. Men det fanns inte riktigt det mellanting som finns idag i form av halvideologiska grupperingar på Twitter och Facebook och Flashback. Idag samlas människor, eller rättare sagt människors elektroniska identiteter, mer eller mindre enbart för att de deltar i samma diskurs. För att de har lärt sig att tala på samma sätt. Så tävlar de om vem som kan säga fyndigast kommentar mot Sverigedemokraterna, vem som kan hitta feminismens senaste värsta blunder, vem som kan kommentera PK-etablissemangets senaste utbrott bäst, vem som kan vara mest solidarisk med underklassen och mest kritisk mot regeringen. Eller tävlar är kanske fel ord. Det är mer som en sport, eller vänskaplig lek, där man ger varandra elektroniska klappar på axeln. De sociala medierna har helt enkelt utvecklat ett antal skilda sportgrenar. Internt fungerar de mycket bra, med välfungerande regler för vad ordspelet går ut på och vilka uttalanden som är tillåtna respektive förbjudna i det spelet. Men behöver de olika grenarna dela spelplan med varandra bryter ett kaotiskt verbalt krigstillstånd ut. Olika sätt att tala är ju vana vid att ha det trevligt var för sig.

2 kommentarer:

  1. Va intressant att du säger det. Jag har tänkt tanken med faktiskt, när jag varit med i diskussioner lite här och var. Det är alltid för eller emot, hårda ord, aldrig nyanser, och folk behöver inte tänka sig in i motståndarsidan, för de kan bara logga ut och sedan inte reflektera mer över vad som sagts, de behöver inte bry sig om hur de hårda orden kanske sårar, för de ser inte personens ansikte.

    SvaraRadera
  2. Ja, internet knyter människor samman, men det tycks också erbjuda oanade möjligheter att undvika att beblanda sig med politiska meningsmotståndare, om man jämför med då människor fysiskt sett befinner sig på samma ställe. I går hittade jag ett alltför uppenbart exempel på hur försök till ideologisk rensning av internet kan se ut: http://isabellestahl.wordpress.com/2011/06/15/att-skriva-sin-verklighet/
    Jag syftar på kommentarerna av signaturen Linn, som inte alls har med bloggens innehåll att göra utan bara syftar till att svartmåla en enskild person som kommenterar där. Skulle Linn verkligen ha inflikat ett "Johanna gillar Politiskt Inkorrekt" i en diskussion öga mot öga som egentligen handlade om något annat? Jag tror inte det. Linn skulle antingen fått undvika platsen helt eller tvingas lyssna och inse att även personer som på något sätt är kritiska mot invandring kan ha mänskliga drag.

    SvaraRadera