lördag 21 januari 2012

I shopping förenas vi

I Förenade Arabemiraten lever en mängd olika kulturer sida vid sida. Sida vid sida, utan att ha något som helst med varandra att göra. Normalt sett så ignorerar människor i storstäder varandra för att de inte känner varandra. Här har folk dessutom helt olika bakgrunder, helt olika sociala positioner (pakistansk gästarbetare eller oljemiljardär eller något däremellan) och helt olika kulturella referensramar. Jag uppfattar folk som mycket reserverade här, till och med för att vara en storstad. Och det är kanske inte så konstigt. Ingen skulle ändå förstå någon som lever ett så annorlunda liv jämfört med dem själva.

De flesta som bor här har kommit hit för att arbeta. Det är därför de är här. Arbetar de inte måste de flytta härifrån. Så det är vad de har gemensamt med varandra. Inte med emiratierna, som främst arbetar på skyddade positioner i den offentliga sektorn. Men i shoppingcentren beblandar sig utlänningarna (de med tillräckligt med pengar) med de infödda. Så konsumtionen är den minsta gemensamma nämnaren mellan de inflyttade och ursprungsbefolkningen. Kanske är det därför som de styrande i Dubai har inrättat en sekulär högtid i form av Shoppingfestivalen. En månad av rea i affärerna, fyrverkerier och karnevalståg (med påklädda dansöser). Kommersialismen når över de gränser som språk och sedvänjor upprättar.


Såna här lysande shoppingkassar med en shoppande familj på finns i hela stan under shoppingfestivalen. (Notera familjemoderns kvinnliga former. Så går inte en from emiratiska klädd.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar