lördag 6 oktober 2012

Att vara en frigjord kvinna eller att vara frigjord från kvinnligheten

Den kvinnliga frigörelsen har erbjudit två möjligheter för kvinnor: Att ta sig in på männens traditionella områden och att agera fritt inom det specifikt kvinnliga. Tyvärr är de två inte helt enkla att kombinera, eftersom den ena förutsätter okroppslighet medan den andra förutsätter medveten kroppslighet.

De traditionellt manliga områden som kvinnor numera har likvärdigt tillträde till är till sin natur okroppsliga. För förnuftet, vetenskapen, tänkandet, religionen och så vidare spelar det ingen roll hur ens kropp ser ut, inte heller vilket kön den har. På så sätt är det enkelt att frigöra sig från kvinnorollen om man är beredd att frigöra sig från (kvinno)kroppen. Om man däremot vill vara både frigjord och kroppslig kan man inte på samma enkla sätt frigöra sig från sin könsbestämda position, eftersom kroppen till sin natur är könsbestämd. Speciellt är den det på de områden där den är socialt viktig, det vill säga reproduktionen och, i synnerhet, sexualiteten. I det kroppsliga kan man inte frigöra sig från det kvinnliga, utan bara i det kvinnliga.

En feministisk skola förespråkar det ena och en förespråkar det andra.  De är mer eller mindre oförsonliga sinsemellan. Ingen av dem förmår ge kvinnor makt på alla plan i verkligheten. En förnekar oss makt i det kroppsliga genom att uppmuntra oss att ignorera de kroppsliga dimensionerna av tillvaron. En förnekar oss makt i det okroppsliga genom att uppmana oss att anpassa oss efter vad som fungerar i den kroppsliga dimensionen.

Varför kan vi inte ha båda? För en man verkar det inte finnas någon motsättning mellan att ha makt i det sexuella och att ha makt i den okroppsliga dimensionen. Men medan en man kan ha makt i det sexuella genom vad han gör, det vill säga vad han gör någon annan till, har en kvinna det i högre grad i vad hon gör sin egen kropp till. Hur hon är formad, hur hon klär sig, hur hon rör sig, hur hon tittar…I den grad som en kvinna har bestämt sig för att ta makten över dessa faktorer, har hon erkänt sin kroppslighet (medan den sexuelle mannen egentligen bara behöver erkänna någon annans kroppslighet). Och precis i den grad hon medvetet erkänner sin kroppslighet, blir hon malplacerad i den okroppsliga dimensionen.

De flesta löser problemet genom en kompromiss. Skaffar sig lite makt över sin kroppsliga uppenbarelse, och lite makt i det okroppsliga. Ett fåtal blir porrstjärnor, strippor och lyxprostituerade: De får då så stor makt i det sexuella att de kan få män att stirra dumt och betala en halv veckolön för några enkla tricks, men blir så olämpliga i det okroppsliga att det blir pinsamt att alls se dem där. Och ett fåtal satsar allt på det okroppsliga och avsäger sig alla maktanspråk i det sexuella. Hur vi än gör, kommer vi aldrig att ha den lika makt som vi har blivit uppfostrade att kräva.

2 kommentarer:

  1. Intressant inlägg tycker jag.
    Jag kan uppleva det som du säger där, när folk på mitt företag och på min högskola hela tiden tjatar om: hur ska vi få kvinnor mer intresserade av teknik?
    Varför måste vi få dem intresserade av det då, tänker jag? Varför inte höja statusen på de yrken som kvinnor faktiskt väljer i större utsträckning istället? Det kan ju vara så att det finns skillnader på män och kvinnor, inlärt eller medfött, men att det blir en kvinnofälla att arbeta som sjuksköterska istället för som ingenjör, det är ju för att samhället har sagt att en sjuksköterska bara är värd 23 tusen medan en ingenjör är värd 33 tusen, trots att de har lika lång utbildning.

    SvaraRadera
  2. Anledningen till att traditionella kvinnoyrken är värda mindre pengar är att kvinnor traditionellt sett har levt som en underkategori till männen. Sjuksköterskan har flyttat med sin ingenjörsmake till den ort där han fick bäst betalt och bäst karriärutsikter. Och där har hon varit tvungen att ta det jobb som har erbjudits henne till den lön som har erbjudits henne. Om kvinnor faktiskt börjar organisera sina liv efter sina egna karriärer lika mycket som efter någon annans så är det mycket möjligt att traditionellt kvinnliga yrken kommer att få högre status. Och om folk ska fortsätta att leva i par och om båda ska göra avancerad karriär samtidigt så kommer allt fler att flytta till storstäderna, där sannolikheten för att två passande arbeten ska finnas är större. Men det är en helt annan diskussion.

    SvaraRadera