onsdag 12 december 2012

En bra debattartikel om kvinnokläder

Äntligen något nytt i kvinnofrågan. Någon som heter Martina Montelius verkar vara ganska smart. Ja, varför ska kvinnor som har uppnått en position i det världsliga klä av sig och pynta sig med glitter och fjädrar och sprakande färger bara för att det är fest? Det bästa vore förstås att helt skrota normen om att framstående kvinnor ska göra sig till sexobjekt offentligt. Men att sluta prata om hur de gör det vore en bra början till förändring. Svårt att klaga på hur den folkliga fulkulturen gör kvinnor till sexobjekt när även den finaste av alla fina tillställningar rekommenderar alla inbjudna kvinnor att lyfta fram sina behag. Om jag någonsin blir inbjuden till nobelfesten, varför jag nu skulle bli det, så ska jag kanske inte ha på mig en grön overall, men definitivt det minst flärdfulla som jag kan passera i utan att bli sedd som en grov provokation.

3 kommentarer:

 1. Men lite beror väl det där också på att manskläder har så lite spelrum. Om en man kunde gå på nobelfesten med en röd kavaj (eller vad det heter, frack?) eller en kavaj med glitter på, så kanske man hade kommenterat deras kläder med.
  Men det där skiljs ju åt redan för barn, när man tittar på kläder för småpojkar finns så lite jämfört med till flickor. Tjejer kan ha u-ringning, v-ringning, båtringning, axellöst, klänning eller blus osv på en fest, män kan ha skjorta A, skjorta B eller skjorta C i liknande nyanser.
  För sen tycker inte jag det är jättekonstigt att man kommenterar klänningar eftersom de är så fantasifulla och färgglada, det är ju lite som att kommentera konstverk.
  Det ojämställda är väl att män inte spökar ut sig lika mycket, eller att samhället kräver att kvinnor spökar ut sig och att män inte ska göra det utan vara enkla och strikta.

  SvaraRadera
 2. Jo, precis, varför ska det finnas så pass olika klädkoder för män och kvinnor i så pass officiella sammanhang? Hur folk klär upp sig i egenskap av privatpersoner är en sak. Men ett offentligt arrangemang där kvinnor på viktiga positioner förväntas visa brösten påminner mest om herrtidningarnas ansträngningar att få kända kvinnor att "vika ut sig". Om det anses opassande för en yrkeskvinna som vill bli tagen på allvar att ställa upp på lättklädda bilder i en sådan tidning, varför är det då så passande att vika ut sig i en urringad kreation pyntad med pärlor och glitter bara för att tillräckligt många gör det på en och samma gång?

  SvaraRadera