måndag 5 november 2012

Det finns ingen kvinnlig sexualitet som inte är undergiven


Det har jag konstaterat efter myckna studier. Men alla dessa bestämda damer som tänder på att dominera män med piskor och stilettklackar och strap-ons? Visst, det är kvinnlig dominans. Men det är något skumt med det. För det tycks vara mer eller mindre underförstått att en dominant kvinna bör dominera i termer av sin kvinnlighet. Gärna förstärkt med fetischistiska attribut som korsetter, höga stövlar, kraftig make-up och så vidare. En klädsel som inte signalerar något annat än underordning i större sociala sammanhang. Varför skulle det annars ses som förnedrande för män att gå omkring på stilettklackar? Det är inte som att det är förnedrande för kvinnor att klä sig i manskläder (det brukar jag göra och det värsta folk säger om det är att jag är ovårdad).

Så för att vara sexuell som kvinna så måste man antingen degradera sig på det sociala området eller på det rent sexuella området. Det är bara att välja. Jag tror att alla kvinnor under en viss ålder belastas av detta på något sätt. Men överbevisa mig gärna. Tills jag har blivit överbevisad kommer jag att tro att möjligheterna att nå ett mer jämställt samhälle är mer eller mindre uttömda innan vi har funnit en väg runt detta. Jag kommer att tro att min dotter kommer att ställas inför mer eller mindre exakt samma problem som jag en gång ställdes inför.

(Det här är en explicitare och mer kortfattad version av detta inlägg).

2 kommentarer:

  1. Intressant det du sa där med att dominanta tjejer faktiskt inte är det eg eftersom de ska vara så utspökade. Eg skulle ju en sån tjej då vara lite tjock och orakad och ha säckiga kläder typ.
    Men sedan, angående att man som tjej inte kan vara så sexuellt frigjord som man vill kanske, tror jag beror på att för en man betyder sex allt, och för en kvinna betyder kärlek allt. Alla män jag haft ihop det med har tyckt att det varit värre om jag haft sex med en annan man än ifall jag gick och var kär i smyg i en annan man. Jag har alltid tyckt tvärt om. Ifall min kille skulle ha sex med någon han inte har känslor för skulle jag förlåta honom direkt. Men skulle det visa sig att han gått och varit kär i någon under en längre tid (även fast han inte har gjort något) skulle jag bli väldigt sårad. Jag är rädd för att missta min bästa vän, min kille är rädd för att jag ska ha sex med någon annan. Jag tycker såklart att killarnas syn är väldigt kall och okänslig, men vad ska man göra..

    SvaraRadera
  2. Men är det egentligen så att alla män är så översexuella? Kan det inte också handla om att de inte vet något bättre sätt att uttrycka sig? Vi har ju lite könsuppdelade arbetsuppgifter i vårt samhälle. Män specialiserar sig på att kunna laga gräsklipparen och datorn, medan kvinnor ansvarar för arbete som många män inte ens vet finns, till exempel att hålla samman relationer. Så när det gäller problem i relationer så tenderar stereotypa män att bete sig ungefär lika konstruktivt som en stereotyp kvinna beter sig när gräsklipparen inte fungerar.

    Om män tänkte på relationer lika bra som de tänker på gräsklippare (och om kvinnor tänkte på gräsklippare lika bra som på relationer) så skulle de kanske uttrycka sig betydligt mer avancerat när det gäller vad som är viktigt. De kanske inte hade följt första bästa svartsjukeimpuls utan försökt ta lite större ansvar för sina känslor.

    SvaraRadera